Ciesz się spienionym mlekiem bez użycia profesjonalnych urządzeń

spieniacz ręczny do mlekaSpienianie mleka do kawy to świetna alternatywa dla tradycyjnej małej czarnej. Dla tych, którzy lubią eksperymentować ze smakami, jak najbardziej sprawdzi się wdrożenie do swojego menu smacznych nowości. Jak spienić mleko bez konieczności kupowania profesjonalnego spieniacza tłokowego?

Jak spieniać mleko, aby uzyskać satysfakcjonujący efekt?

Spieniać mleko do kawy można na różne sposoby, ale okazuje się, że nawet przedmioty codziennego użytku mogą okazać się pomocne. Godne polecenia jest spienianie mleka za pomocą czegoś, co każdy z nas ma w domu, czyli za pomocą zwykłego słoika. Wystarczy napełnić go do połowy mlekiem, zakręcić oraz energicznie nim mieszać przez kilkadziesiąt sekund. Po odkręceniu wieczka należy przez mniej więcej piętnaście minut podgrzewać słoik w mikrofalówce.

Jeśli stosujemy inny sposób spieniania mleka, to należy podgrzać płyn, przez spienieniem, ale nie wolno go wówczas gotować. W przypadku spieniania mleka do kawy za pomocą końcówki ze sprężyny czy też dyszy do ekspresu należy pamiętać o tym, aby urządzenia te nie znalazły się zbyt głęboko w naczyniu. Najlepiej przesuwać je ku górze, a na koniec uderzyć parę razy naczyniem z mlekiem o blat, aby pianka zgęstniała i nabrała lepszego smaku.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Mleko do kawy i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz